I 1943 lavede Abraham Maslow sin berømte behovspyramide. Den har de fleste hørt om, men de færreste kan den! De kan gengive et par af hovedtrækkende, nemlig at vi skal først og fremmest har brug for mad og varme, før vi kan koncentrere os om vores følelsesliv… eller sådan noget lignende. Det irriterer mig altid dybt når folk forsøger at citere noget som de i bund og grund ikke har sat sig ind i. Hvis du vil læse en mere dybdegående forklaring af Maslows behovspyramide kan du klikke her.

Min egen personlige behovspyramide spiller selvfølgelig godt sammen med Maslows grundstruktur, men den beskæftiger sig mere med min grundlæggende psykologi. Den ser sådan ud:

En illustration af min personlige behovspyramide

Pyramiden betyder simpelthen at jeg ikke fungerer, hvis ikke jeg har orden på mine ting. Altså jeg kan ikke befinde mig komfortabelt og have noget med øvre trin at gøre, hvis der er nedre trin under, der ikke er i orden. Jeg kan simpelthen ikke være ordentligt tilstede hos venner eller familie, hvis min økonomi hænger, min kost og sundhed mangler eller jeg ikke har orden på mit kontor.

Ligeledes kan jeg ikke koncentrere mig (og dermed finder på undskyldninger) om motion, hvis jeg ikke har styr på e-mail, kalender og papirer på mit kontor.

I stedet for at prøve at tvinge mig selv til at lave om på det har jeg valgt at acceptere tingene som de er. Nu ved jeg at det forholder sig sådan, og derfor kan jeg agere efter det. Jeg ved at jeg er nødt til at holde rent og ryddeligt alle steder hver eneste dag, for ellers opstår der rod og uorden, og så fungerer jeg simpelthen ikke.

Jeg ved også at selv om jeg har lyst til noget andet, så skal jeg have mine grøntsagsjuicer hver eneste dag, for ellers har jeg simpelthen dårlig samvittighed (foruden mindre energi til alle de andre ting jeg gerne vil).